Depremzedeler İçin Konut Kampanyasına Camiamızın Desteklerini Bekliyoruz

Cumhuriyet tarihimizin en acı hadiselerinden birisi olarak hepimizde derin izler bırakan Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden üç aya yakın süre geçti. Acılarımız çok taze, yasımız sürüyor. Şüphesiz uzunca bir süre de yaşadığımız büyük acıyı unutmamız mümkün olmayacak.

Afetin ardından bölgenin tekrar yaşanır hale gelmesini sağlamak, yerlerini terk etmek zorunda kalan insanlarımızı yeniden evlerine döndürmek için hepimize önemli görevler düşüyor. Şu an itibarıyla bölgedeki en hayati konu kalıcı konutların yeniden inşası.

Malumunuz çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce (TOBB), 1 Nisan 2023 tarihi itibarıyla 1 milyar lira destekle, “El Verin Ev Yapalım” sloganıyla “İş Dünyası Konut Seferberliği Kampanyası” başlatılmış, kampanyaya, İMEAK Deniz Ticaret Odası merkez ve tüm şubeleri adına 75 milyon TL destekle katılmıştık. Ayrıca kampanyada denizcilik camiamızın katkısının daha net görülebilmesi ve bir sinerji yaratabilmek amacıyla Odamız adına göndereceğiniz bağışları toplamak için Türkiye Halk Bankası’nda (Halkbank) “İMEAK Deniz Ticaret Odası Deprem Bölgesi Kalıcı Konut Yapımı Yardım Hesabı” adı altında bağış hesabı açtığımızı duyurmuştuk.

Geçtiğimiz ay her fırsatta denizcilik camiamızın bu kampanyaya destek vermesi için çağrı yaptım. Yine Dergimizin bu ayki sayısının kapağını konunun önemini vurgulamak için konut kampanyasına ayırdık. İç sayfalarımızda kampanyanın detaylarına ilişkin bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bu vesileyle büyük bir yıkımın geride bıraktığı hayatlara dokunmak, afetten zarar gören vatandaşlarımızın yaralarına derman olmak için 1 Temmuz’a kadar sürecek bu kampanyaya camiamızın desteklerini beklediğimizi bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Büyük, küçük demeden her türlü yardımı beklediğimizi buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. Unutmayınız ki, gücünüzün yettiği ölçüde ister bir daire ister bir tuğla bedeli karşılığı bağışta bulunarak bu ulvi hizmete katkı sağlayabilirsiniz.

Nisan ayında sektörümüzü yakından ilgilendiren bir dizi yönetmelik ve mevzuat değişikliği uygulamaya konuldu. 14 Nisan’da; “Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ve "Gemiler İçin Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete’de yürürlüğe girerek yayımlandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) Denizcilik Genel Müdürlüğü de 10 Nisan tarihli bir yazı ile İstanbul Boğazı Demirleme Yerlerine ilişkin bir dizi kararı uygulamaya koydu. Gerek demirleme yerlerine ilişkin uygulamalar gerekse Limanlar ve Yetkilendirilmiş Kuruluşlara ilişkin yönetmeliklerde yer alan düzenlemelerde sektörümüze sorun teşkil edecek hususların düzeltilmesine ilişkin girişimlerimiz sürüyor.

Bir diğer önemli gelişme de Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün, 6 Mart tarihli yazısı ile hayata geçirilen “Deniz Turizmi ile ilgili Bazı Gemi Cins Tanımlamalarına” ilişkin düzenlemelerde olmuştur. Bu konuda deniz turizmi sezonunun tüm bölgelerimizde açılıyor olması nedeniyle uygulama kaynaklı sorunların giderilmesi amacıyla Denizcilik Genel Müdürü Sayın Ünal Baylan ile 7 Nisan’da, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünde bir toplantı yaptık. Akabinde Ankara’da Denizcilik Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çankaya başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yetkililer ve Odamız Sekretaryasının katılımıyla 10 Nisan’da ayrıca teknik bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantılarla; “Ticari Yat”, “Turistik Gezinti Teknesi” ve “Spor ve Eğlence Amaçlı Ticari Deniz Araçları” cins tanımlamalarında uygulama kaynaklı sorunların giderilmesine yönelik üyelerimizin talepleri iletildi. Sektör ve İdaremiz arasında karşılıklı anlayış ve yapıcı bir ortamda gerçekleştirilen toplantıların ardından yeniden revize edilen bazı düzenlemelerdeki eksik hususlara yönelik girişimlerimiz de devam etmektedir.

Ayrıca, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünce İzmit, Mersin, İzmir limanlarında uygulamaya konulan “Gemi Trafik Hizmetleri Ücret Tarifesinin” yürürlüğünün durdurulması için de girişimlerde bulunduğumuzu belirtmek isterim.
Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) 2021 yılında aldığı kararla 18 Mayıs günü tüm dünyada “Uluslararası Denizci Kadınlar Günü” olarak kutlanıyor. 2023 yılı teması “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Ağları Harekete Geçirme” olarak belirlenen bu önemli günle, denizcilik sektöründe kadınların işe alınması, istihdamının teşvik edilmesi, denizcilikte kadın profilinin yükseltilmesi hedefleniyor. Denizcilik sektöründe eğitimli, öz güveni yüksek kadınların sayısının artmasını fevkalade önemli buluyor, 18 Mayıs Uluslararası Denizci Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

19 Mayıs’ta, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak kurtuluş mücadelesini başlattığı ve bu önemli günü gençlere armağan ettiği 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünü kutlayacağız. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını bir kez daha saygı ve minnetle anıyorum.

Kalın sağlıcakla…