Denizlerimizde Bağımsızlığımızın 95. Yıldönümünü Kutluyoruz

Covid-19 pandemisinde, Nisan-Mayıs aylarındaki tam kapanma, daha sonra kademeli normalleşmenin ardından gerek salgının seyrindeki düşüş, gerekse aşı tedariki ve günlük aşılama oranlarındaki artış ile 1 Temmuz itibarıyla kısıtlamaların tamamına yakını kaldırıldı.

Bu konuda, gerekli aşı tedariklerini sağlayarak ve rekor sayıda günlük aşılama sayıları ile dünyanın önde gelen devletleri arasında yerini alan ülkemizin başarısını vurgulamamız gerekiyor. Aşılamada bu hızla devam etmemiz ve salgında ortaya çıkan yeni varyantlar nedeniyle hala önemini koruyan tedbirlere uymamız şartıyla önümüzdeki kışı geçtiğimiz kışa oranla inşallah çok daha rahat geçirebilme şansı yakalayacağız.

Salgındaki kısıtlamaların kalkması, önümüzdeki sürece ilişkin olumlu tablo, ekonomiye de pozitif yansıyor. Veriler, 2021'in 2. çeyreğinde GSYH büyümesinin Cumhuriyet tarihinin en yüksek artış oranlarından birisi olacağına işaret ediyor.

Malumunuz, 1 Temmuz 1926 yılında, 815 sayılı “Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Karasuları Dahilinde İcrayı San’at ve Ticaret Hakkındaki Kanun” ile Türk gemileriyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına kabotaj imtiyazı tanınmıştır. Yüzlerce yıldır yabancılara verilen imtiyazları sona erdiren önce Lozan Anlaşması ardından Kabotaj Kanunu ile sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız için değil, aynı zamanda denizciliğimizin hızla gelişmesi için de çok önemli adımlar atılmıştır.

Türkiye için denizcilik sektörü vazgeçilmezdir. Denizcilik sektörümüzün bugün modern, ileri teknolojili gemileri inşa etme kapasitesine sahip tersaneleri, limanları, yetişmiş personeli, büyüyen deniz ticaret filosu ve diğer iş kollarıyla ülke ekonomisine katkısı her geçen gün artmaktadır.

Denizci ülkemiz için gelinen bu dikkate değer seviye ile yetinmemeliyiz. Ülkemizin yer aldığı coğrafyadaki stratejik konumu, genç nüfusu, denizcilik tecrübesi ve bilgi altyapısı ve tüm avantajlarından faydalanılarak dünya deniz taşımacılığındaki payımızın artırılması, geleceğimiz yönünden büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, denizcilik sektörünün desteklenip geliştirilmesi, deniz ticaret filomuzun rekabet gücünün artırılması gerekmektedir.

Bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tarihimizin tüm büyük denizcilerini, deniz savaşlarında, deniz kazalarında hayatını kaybeden bütün şehitlerimizi, bu mesleğe emeği geçen ve ebediyete intikal eden tüm denizcilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Sektörümüzün gelişmesinde ve ilerlemesinde emeği geçen tüm denizcilerin ve tüm halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutluyorum.

Haziran ayında, Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj sorunu önemli bir gündem maddemizi oluşturdu. Kirliliğe ivedilikle çözüm bulunması için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’un koordinasyonunda çalışmalar başlatıldı. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle “Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu” kuruldu. İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı olarak yer aldığım kurul, ilk toplantısını Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’un başkanlığında,  Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde, 15 Haziran Salı günü yaptı. Geldiğimiz noktada, tüm kurumlarımız konuyu yakından takip etmekte, alınan kararlar titizlikle uygulanmaktadır. Sorunun çözümü için Oda olarak aktif rol aldığımızı ve elimizden gelen her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim.

Haziran ayında maalesef, sektörümüze ve özellikle denizcilik eğitimin gelişmesi için çok büyük emekleri geçmiş bulunan Rıdvan Kartal’ın vefatının çok büyük üzüntüsünü yaşadık. Rıdvan Kartal, 1995 yılında girdiği İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclisi’nde 2018 yılına kadar kesintisiz görev yaparken, Yönetim Kurulumuzda 2009-2013 yılları arasında Sayman Üye, 2013-2018 yılları arasında Başkan Yardımcısı olarak görev almıştır.   Ayrıca, TÜDEV Yönetim Kurulu Üyesi, Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi olarak hizmetlerde bulunmuş, TOBB Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığı görevini ifa etmiştir.

Bulunduğu mevkilere çalışarak ve hak ederek gelen, tecrübesi ve ileri görüşlülüğü ile değerli hizmetlerde bulunmuş bir insandı. Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDEV) ve Piri Reis Üniversitesi’ne çok büyük emekleri geçmiştir. “Güzel insan” ifadesini hak eden ender insanlardan bir tanesiydi. Rıdvan Kartal’a, Allah’tan rahmet, kederli ailesi, yakınları ve tüm denizcilik camiasına sabır ve başsağlığı dilerim.

Temmuz ayında 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 5. yıl dönümünü idrak edeceğiz, ardından Kurban Bayramını kutlayacağız.

15 Temmuz’da, ülkemizin birlik ve bekasına karşı gerçekleştirilmek istenen darbe teşebbüsünün yıldönümünde,  hain kalkışmaya karşı dimdik duran, vatanı ve bayrağı uğruna canını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.

Geçtiğimiz yıl pandemi tehdidi altında geçirdiğimiz Kurban Bayramını da, inşallah bu sene daha sıcak bir şekilde kutlamaya hazırlanıyoruz.  Kurban Bayramı’nın milletimize, insanlarımıza mutluluk ve huzur getirmesini diliyor, sağlık ve afiyet içinde nice bayramlara erişmeyi temenni ediyorum.

Kalın sağlıcakla…