Bugünü Yönetebilme ve Geleceğin Dünyası İçin Gerekli Dönüşümleri Hayata Geçirmenin Önemi

Pek çok sorunun bir arada yaşandığı ve belirsizliklerin arttığı zor bir dönemden geçiyoruz. Bir yandan Covid-19 hala tehdit olmaya devam ederken, küresel ekonomide dünyadaki tedarik zincirlerindeki sorunların maliyet baskısını artırdığını ve yükselen enerji fiyatlarının küresel enflasyonu daha da yukarı çektiğini görüyoruz. Dolayısıyla böylesi bir ortamda bugünü yönetebilmek ve geleceğin dünyası için gerekli dönüşümleri hayata geçirmek, her zamankinden daha da önemli hale geliyor.

Dünyanın odaklandığı ve büyük değişimlere öncülük etmeye aday en önemli konu hiç şüphesiz iklim değişikliği… Tüm dünyanın etkilendiği ve sorunun çözümü için bütün devletlerin iş birliği yaptığı Covid-19 pandemisi gibi iklim değişikliği de yine devletlerin ortak hareket etmesi gereken global bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Bu konuda, aralarında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da yer aldığı dünya liderleri, İtalya’nın başkenti Roma'da, 30-31 Ekim tarihlerinde düzenlenen G20 Zirvesi'nde bir araya gelerek, küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlama ana hedefine bağlılıklarını teyit ettiler. Bu toplantının ardından İskoçya’nın Glasgow kentinde 1 Kasım’da başlayan ve 12 Kasım’a kadar sürecek Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nden çıkacak sonuçlar merakla bekleniyor.

İklim değişikliği sorunu, geçtiğimiz haftalar içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde onaylanan Paris İklim Anlaşmasıyla beraber artık ülkemizde de bir devlet politikası haline gelen bir konu oldu. Her ne kadar halihazırda hükümetlerin fosil yakıt üretimine destekleri, aynı ülkelerin karbon azaltımına yönelik hedefleriyle uyumsuzluk gösterse de bundan sonraki süreçte kaçışı olmayan bu yolda ilerlemek, işlerimizi, sektörlerimizi, hayat anlayışımızı geliştirmek durumundayız.

İş dünyası olarak belirsizliklerle dolu bu süreci çok yakından takip ediyoruz. Odamızın ev sahipliğinde 20 Ekim’de, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Borsası’nın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz “İstanbul Odalar ve Borsa Yönetim Kurulları Müşterek Toplantısı” nda gündemin birinci maddesini “Sürdürülebilirlik ve Yeşil Mutabakat: İş Dünyasına ve Ticaret Hayatına Etkileri, Yapılması Gerekenler” konusu oluşturdu.

Hepimiz, özellikle Avrupa Birliğinin, üretim ve ticareti derinden etkileyecek “Yeşil Mutabakat” stratejisi ile ilgili süreçlerin etkin bir şekilde yürütülmesi, devletin yaptığı çalışmalara iş dünyasının da katılması, farklı detayları olan Yeşil Mutabakat konusunda bir koordinasyon içinde hareket edilmesi noktasında mutabık kaldık. İstanbul’daki iş dünyasının bu konuda yaptıkları ve yapacakları çalışmalarla ilgili Odalar ve Borsa’nın bir araya gelerek değerlendirme yapması, ortak çalışmaların TOBB şemsiyesi altında toplanarak ilgili Bakanlıklar nezdinde gündeme taşınması konusunda görüş birliğine vardık.

Yine aynı toplantıda küresel ısınmanın bir sonucu olarak Marmara Denizi’nde ortaya çıkan Müsilaj sorunu nu da değerlendirdik. Konuyu yakından takip eden Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın sunumunu dinledik. Müsilaj konusu İstanbul ve Marmara’yı yakından ilgilendiren ve ciddiyetle takip edilmesi gereken bir konu olmaya devam ediyor. Bu konuda ileri biyolojik arıtma tesisleri kuruluncaya kadar evsel ve çevresel atıklarla denizlerin kirlenmesini önlemek ve bu konuda farkındalık yaratmak çok önemli. Odalar ve Borsa olarak bu konuyu gündemde tutmak ve farkındalık çalışmalarına katkı sağlama konusunda görüş birliğine vardık.

Bu ay 10 Kasım’da, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, aramızdan ayrılışının 83. yıldönümünde saygı, şükran ve rahmetle anacağız. O’nun bizlere mirası olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet var olması ve gelişmesi için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir” sözüyle kıymetlerini vurguladığı öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü de 24 Kasım’da kutlayacağız. Denizcilik camiası adına öğretmenlerimize şükran ve saygılarımı sunarken, emekli öğretmenlerimize sağlıklı ve huzurlu günler diliyor, vefat eden ve şehit öğretmenlerimizi rahmetle anıyorum.

Kalın sağlıcakla,