Sayın Üyelerimiz;
Ulaştırma alanında düzenlemeler içeren Kanun, 09.07.2024 tarihli Resmî Gazete‘de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Kanunda, Sektörümüzün Sorunlarının Çözümüne yönelik Odamızca uzun zamandır ilgili Kurumlardan talep ettiğimiz çok sayıda düzenlemeye yer verilmiştir.
Bu düzenlemeler özetle;
- Bu Kanunla kurulan Emisyon Ticaret Sistemi’nden (ETS) AB ülkelerinde olduğu gibi ülkemizin denizcilikten elde edeceği gelirlerin, gemiler, tersaneler ve limanların yeşil dönüşümünde kullanılması imkânı sağlanmıştır.
- Liman, iskele ve kıyı yapılarında gemilere verilen hizmetlere ilişkin taban ve tavan ücretleri ile kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri ücretleri, demirleme ücretlerinin belirlenmesi konusunda yasal yetki düzenlemesi yapılmıştır
- Uluslararası sefer yapmayan, Kabotaj ve İdari Liman sınırımızda faaliyet gösteren Deniz Turizmi Araçlarımız ile Yolcu Gemilerimizde yolcu başına zorunlu sigorta bedeli 250.000 SDR’den, 100.000 SDR’ye indirilmiştir.
- Türk Uluslararası Gemi Siciline (TUGS) tescil edilen gemilerde sermaye şirketlerinin birleşme, bölünme, tür veya unvan değişikliği ile miras yoluyla intikallerde kayıt harcı alınmaması, gemide hisse devri halinde ise devredilen pay oranında harç alınması sağlanmıştır.
- İstanbul ve/veya Çanakkale Boğazlarında geçiş esnasında verilecek kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin sadece Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından verilmesi Kanunda yer almıştır.
- Askeri tesisler, kamu kurumları tarafından işletilen tesisler ile özelleştirilen liman tesisleri dışındaki tesislerde verilen kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin Kanunda belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde özel ve tüzel kişilere devredilebileceğine yer verilmiştir.
- Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı veya kaydolacak fosil yakıt kullanmayan gemilerden ve yatlardan TUGS kayıt harcı alınmaması ve yıllık tonaj harcının %50’sinin alınması sağlanmıştır.